Logo
Knowledge base
London Chamber Knowledge base
Logo
استاندارد صادرات کالا به هند (BIS)

BIS سازمان ملی استاندارد هند می باشد که تحت نظارت وزارت امور مصرف کنندگان ،مواد غذایی و توزیع عمومی دولت هند فعالیت می کند. قانون استانداردسازی توسط دفتر استانداردهای هندوستان در سال 1986 تصویت شده و در 23 دسامبر 1986 اجرا گردید.

گواهینامهBIS  بیانگر توانایی سازمان در طراحی، تولید و کنترل کیفیت محصول مطابق با استانداردهای کشور هند می باشد. این گواهی نشان دهنده آن است که محصول مورد نظر، کلیه الزامات استاندارد (های) مربوطه را برآورده نموده است. این گواهی که توسط موسسه BIS صادر می گردد، ماهیتاً یک گواهی اختیاری است اگرچه دولت هندوستان اخذ این گواهی را برای بسیاری از محصولات که ممکن است سلامت عمومی را تحت تاثیر قرار دهد اجباری نموده است.

تاریخچه موسسه BIS

موسسه BIS به عنوان یکی از بزرگترین شرکت های صدور گواهی محصولات در جهان بوده که از سال 1947 به طور رسمی و با رای اکثریت آرای پارلمان هند شروع به فعالیت نموده است. این موسسه بیش از 26.500 مجوز برای بیش از 90 محصول تاکنون صادر نموده است. موسسه استاندارد هندوستان در یکم آوریل1987 طریق یک قانون پارلمانی در هندوستان شکل گرفت. مقر اصلی آن در دهلی نو  می باشد و دارای دفاتر منطقه ای ( Regional offices (ROS در کلکته (شرقی)، چنای (جنوب)، بمبئی (غربی)، چندیگر (شمالی) و دهلی نو (مرکزی) می باشد.

همچنین تعداد زیادی شعب (Branch Offices (BOs که تحت نظارت دفاتر منظقه ای (Regional offices  (ROSمی باشند در شهرهای زیر واقع می باشند:  احمدآباد، بنگلور، بوبانسور، بوپال، هند، دهرادون هند، Faridabad هند، Ghaziabad، گواهاتی، حیدرآباد، جیپور، کوچی، لاکنو، ناگپور، پرونو، پتنا، پونا، Rajkot از، ریپور ، به Durgapur، جمشید پور و Vishakhapatnam، که جهت ارائه خدمات صدور گواهینامه به صنعت و به عنوان لینک موثر بین دولت های ایالتی، صنایع، موسسات فنی، سازمان های مصرف کننده و غیره از منطقه مربوطه خدمت می کنند.

ادارات شعب (Branch Offices (BOs وظایف زیر را دارند:

ارائه خدمات صدور گواهینامه به صنعت و حلقه اتصال موثر بین دولت های ایالتی، صنایع، موسسات فنی، سازمان های مصرف کننده و غیره  که در منطقه مربوطه خدمت می کنند.

مزایای اخذ گواهینامه BIS

این گواهینامه پیش نیاز صادرات محصول به کشور هند است. در واقع با اخذ این گواهی به مصرف کنندگان اطمینان می دهند که ایمنی و کیفیت محصول توسط شخص ثالث مورد ارزیابی قرار گرفته است.

به عنوان مزیت رقابتی توسط تولیدکنندگان ایرانی برای دستیابی به سهم بیشتری از بازار خارجی مورد استفاده قرار می گیرد.

محصولاتی که مستلزم گواهینامه BIS هستند:

محصولات خاصی نیاز به مجوز رسمی یا گواهینامه BIS با توجه به سلامت عمومی و ایمنی دارند. بدون گواهینامه BIS، این محصولات را نمی توان تولید یا فروخت.

علامت استاندارد برای انواع خاصی از کالاهای الکترونیکی و IT اجباری است ، در حالی که علامت ISI برای دسته بندی محصولات مانند سیمان ، محصولات الکتریکی خانگی ، محصولات غذایی ، مواد فولادی و غیره الزامی می باشد، علامت ISI برای گواهینامه BIS داوطلبانه نیز استفاده می شود.

موارد زیر محصولاتی هستند که مستلزم مجوز رسمی یا گواهینامه BIS مجاز هستند:

1. سیمان

2. کالاهای الکتریکی خانگی

3. غذا و محصولات مرتبط

4. موتورهای دیزلی

5. کوره های فشار روغن

6. لوازم جانبی خودرو

7. سیلندر، سوپاپ و رگولاتور

8. تجهیزات پزشکی

9. محصولات فولادی

10. ترانسفورماتور برق

11. شیشه و کاور ( اتوبوس، ساختمان و ...)

دو نوع اصلی از دفتر گواهی استانداردهای هند وجود دارد :

گواهینامه BIS ISI-(طرح I)

که شامل بازرسی کارخانه است . بخش صدور گواهینامه تولیدکنندگان خارجی (FMCD) گواهینامه BIS ISI را برای تولیدکنندگان خارجی صادر می کند. از سال 2000 این مرجع مسئول گواهینامه BIS بوده است. قوانین و مقرراتی که بر اساس آنها گواهینامه ISI اعطا می شود، در طرح صدور گواهینامه سازندگان خارجی (FMCS) تنظیم شده است. تمام محصولاتی که با مقررات FMCS مطابقت دارند، با آرم ISI، که به‌عنوان «مارک استاندارد BIS» یا «مارک ISI» نیز مطابق با ISI Mark Scheme I شناخته می‌شود، علامت‌گذاری می‌شوند.

گواهینامه BIS CRS-(طرح II)

این گواهی که بدون بازرسی کارخانه است. ثبت BIS تحت CRS (طرح ثبت اجباری) در سال 2012 برای 15 دسته محصول معرفی شد. از آن زمان، محصولات جدید به صورت مرحله ای اضافه شده است. بر اساس مقررات منتشر شده توسط وزارت الکترونیک و فناوری اطلاعات (MEITY)، محصولات خارجی برای بازار هند نیز می توانند ثبت BIS را دریافت کنند. ثبت BIS-CRS عمدتاً محصولاتی را در رده‌های فناوری اطلاعات، الکترونیک و روشنایی پوشش می‌دهد، اما فهرست محصولات مشمول ثبت دائماً در حال گسترش است. این باعث می شود ثبت BIS طبق CRS یکی از مهم ترین و رایج ترین ثبت در هند باشد.

گواهینامه کیفیت محصول ISI )  بعبارتی نشان استاندارد محصولات هندوستان)

گواهینامه ISI گواهینامه محصولات در هند میباشد که توسط BIS اعطا میگردد. BIS بعنوان یکی از بزرگترین گواهی دهنده محصولات در جهان بوده که بیش از 26500 لایسنس برای بیش از 900 محصول دارد. و این موضوع در طی 58 سال گذشته وجود داشته است.  90 محصول در هندوستان ملزم به رعایت استاندارد اجباری و کسب ISI هستند.

اداره استاندارد هند BIS همچنین جهت تولیدکنندگان خارجی طرح اعطای مجوز استاندارد ISI برای بیش از 350 مجوز برای بیش از 50 استاندارد هند در 40 کشور مختلف واگذار نموده است.

طرح صدور گواهینامه ISI بر اساس طبقه بندی محصولات  در شرایط  سلامتی انسان؛ ایمنی؛ محیط زیست و .. ساماندهی شده است. 

مجوزهای ISI به سه دسته تقسیم بندی میشوند:

پروانه ستاره دار Star license

پروانه معمولی Normal license

پروانه حاشیه دار Marginal license

مراحل صدور گواهینامه برای گواهینامه BIS ISI و ثبت BIS (CRS) ممکن است علاوه بر آزمایش محصول، به بازرسی کارخانه و آزمایش بعدی نیز نیاز باشد. در صورت نیاز به بازرسی کارخانه، ممیزان نمونه های آزمایشی را در طول ممیزی انتخاب می کنند. این منجر به طولانی تر شدن روند صدور گواهینامه می شود.

 

 

فرایند اخذ گواهی BIS:

مرحله 1 - عقد قرارداد خدمات با AIR (نماینده مجاز هند) و سازنده خارجی

مرحله 2 - تهیه و ارسال درخواست به اداره BIS و واریز هزینه دولتی

مرحله 3 - تأیید برنامه توسط تیم BIS و در صورت نیاز درخواست اطلاعات اضافی

مرحله 4 - بازدید افسر BIS از کارخانه

مرحله 5 - بررسی مرکز تولید و محصول مطابق با استاندارد BIS

مرحله 6 – انجام آزمایش نمونه در آزمایشگاه معتبر BIS در هند

مرحله 7 - در صورت تایید، اعطای گواهینامه BIS و در صورت لزوم ارائه اسناد اضافی

نکته: مادامی که گواهینامه BIS استفاده و تمدید می‌شود برای هر گواهی مبلغ 10.000 دلار آمریکا باید به عنوان ضمانت در یکی از بانک‌های کشور هند سپرده‌گذاری شود که این مبلغ در صورت عدم تمدید گواهینامه به متقاضی بازگردانده می‌شود.

تدوین استانداردهای ملی در هند

 

 BIS بیش از 500 پرسنل فنی و علمی واجد شرایط و بیش از 25،000 کارشناس استاندارد- به طور داوطلبانه- که با موسسه استاندارد هند همراه هستند، در اختیار دارد. BIS تا کنون بیش از 19000 استاندارد در حوزه های مختلف فن آوری، جهت کمک به صنعت در ارتقاء کیفیت محصولات و خدمات ، تدوین کرده است.

به عنوان یک سیاست، استانداردهای تدوین شده در BIS با دستورالعمل های تدوین استاندارد در سازمان بین المللی استانداردسازی ISO هماهنگ و یکسان می باشد.

که این طبقه بندی براساس کارایی محصولات و بازرسیهای مراقبتی بعدی به تولیدکنندگان اعطا میگردد. که این موضوع جالبی می باشد و در ایران سابقه ندارد . در ایران علامت استاندارد اجباری ISIRI  در هنگام صدور یا ممیزی های مراقبتی یا به تولید کننده اعطا می گردد و یا از ایشان سلب میگردد و سیستم امتیاز دهی وجود ندارد.

مجموعه آژمایشگاههای آزمون و کالیبراسیون BIS هم بصورت آزمایشگاههای مرکزی: 8 آزمایشگاه - آزمایشگاههای منطقه ای: 4 آزمایشگاه  - آزمایشگاههای شعب: 3 آزمایشگاه، تقسیم بندی میشوند. همچنین در حدود 162 آزمایشگاه تایید صلاحیت شده هم بعنوان آزمایشگاه همکار BIS رسمیت یافته اند.

تاکنون حدود 20000 استاندارد توسط BIS از طریق حدود 1000 کمیته فنی که بیش از 15000 متخصص در آن حضور دارند، تدوین شده است.

اخذ استاندارد BIS برای تولیدکنندگان خارجی

تولید کنندگان خارجی  که قصد صادرات محصولات خود را به هند دارند ممکن است به مجوز صدور گواهینامه BIS نیاز داشته باشند. برای برخی از محصولات ، وزارتخانه ها و ادارات دولت هند داشتن گواهینامه BIS )استاندارد) اجباری می باشد.

 به همین منظور ، سازمان ملی استاندارد هند طرح صدور گواهینامه BIS محصولات خود را برای تولید کنندگان خارج از کشور در سال 2000 راه اندازی کرد ، که به آن طرح صدور گواهینامه سازندگان خارجیFMCS  گفته می شود. طبق مقررات این طرح ، تولید کنندگان خارجی می توانند برای محصولات خود از BIS گواهینامه اخذ کنند. تولید کننده خارجی باید یک نماینده رسمی که اقامت هند را دارد برای ارتباط با BIS تعیین کند. بسته به نوع محصول ، تولیدکننده باید یکی از دو علامت  استاندارد یا ISI را بر روی محصول خود چاپ کند.

BIS-Certification ISI-Mark

BIS-Registration : CRS-Mark

·        کابل ها

·         دوربین ها

·         شیشه ایمنی

·         منابع تغذیه

·         رینگ خودرو

·         چراغ های LED

·         فولاد

·         نمایشگر / مانیتور

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط اخذ استاندارد BIS با مشاوران سهاطوس تماس حاصل فرمایید.